Treci la conținutul principal
căutare

Toxina botulinică

Eficiență contra ridurilor și a transpirației excesive (hiperhidroză)

Toxina botulinică este cunoscută în special pentru tratamentele foarte eficiente antirid, dar este utilizată cu succes și în tratamentul transpirației excesive (hiperhidroză).

Ce este toxina botulinică?

Toxina botulinică reprezintă o proteină naturală și sigură, ce blochează transmisia nervoasă la nivelul mușchilor. Injectarea cu toxină botulinică are un istoric îndelungat, cu un profil de siguranță bine stabilit și peste 16 milioane de tratamente efectuate de la introducerea acesteia pe piață. Reprezintă un mod eficient de reducere a ridurilor și a liniilor de expresie, oferind pielii un aspect mai tânăr și mai relaxat.

Beneficiile utilizării toxinei botulinice în SKINMED®

Un chip întinerit, cu păstrarea expresivității faciale
Rezultate ce se mențin timp de până la 6 luni de la tratament
Durata scurtă, de numai 10 minute, a ședinței
Rezolvarea eficientă a hiperhidrozei

Cum funcționează terapia cu toxină botulinică?

Injectarea toxinei botulinice produce relaxare musculară, acționând la nivel muscular prin blocarea eliberării mediatorului chimic acetilcolină din terminațiile nervoase. Relaxarea musculară este temporară, iar revenirea la starea inițială este graduală. Efectul apare rapid, la 3-4 zile după injectare și este maximal după 1-2 săptămâni. Intervalul de timp între injectări este specific fiecărui pacient, cu un minim de 16 săptămâni și o medie de 6 luni.

În cadrul hiperhidrozei axilare, toxina poate inhiba, temporar, secreția glandelor sudoripare. Studiile clinice au demonstrat un efect optim pe o durată de 4 – 7,5 luni, iar aproximativ 30% dintre pacienți vor mai prezenta efectul și după 1 an.

ÎN CE SITUAȚII UTILIZĂM TOXINA BOTULINICĂ?

Terapie antirid
Tratatemente contra transpirației excesive (hiperhidroză)

Experiența și tehnologia SKINMED®,
pentru cele mai bune rezultate!

Întrebări frecvente

Cât durează efectul toxinei botulinice în cadrul terapiei antirid?

Ridurile dispar la câteva zile după procedură și pot reapărea, de cele mai multe ori reduse față de momentul inițial, la 6 luni sau chiar la 1 an după injectare.

Toxina botulinică este din ce în ce mai utilizată și pentru alte zone faciale, chiar la nivelul gâtului, pentru amelioarea contractilității musculare și îmbunătățirea aspectului acestei zone.

Ce reacții adverse poate avea injectarea cu toxină botulinică în cadrul terapiei antirid?

În practica dermatologică, pentru uz estetic, în scopul reducerii ridurilor, nu s-au notat reacții adverse importante.

Reacțiile adverse ale procedurilor de injectare cu toxină botulinică sunt minime, cele mai multe limitate la locul injectării precum: arsură/durere de intensitate moderată, tumefiere, eritem, sensibilitate, sângerare ușoară sau prurit.

Extrem de rar, conform studiilor clinice existente în prezent, pot sa apară cefalee (durere de cap), anxietate, asimetrii faciale, reducerea neuniformă a ridurilor, reacții de hipersensibilitate imediată (urticarie, edem, anafilaxie), blefaroptoză sau fotofobie.

Cum se administrează toxina botulinică?

O cantitate mică de substanță va fi injectată în zonele vizate cu un ac de dimensiuni foarte mici, disconfortul fiind minim. Majoritatea pacienților compară senzația cu cea a unei ușoare înțepături. Nu este necesară anestezierea prealabilă a zonei, iar activitățile cotidiene pot fi reluate imediat după procedură.

Sunt dureroase injecțiile?

Acele folosite pentru aceste tratament sunt de dimensiuni foarte mici, disconfortul fiind aproape inexistent. Poate apărea o ușoară senzație de presiune sau înțepătură, însă aceasta dispare foarte rapid.

Care este diferența între TOXINA BOTULINICĂ și FILLERE?

Toxina botulinică relaxează musculatura facială în zonele dorite, pentru a scăpa de aspectul inestetic al ridurilor, în timp ce fillerele umplu ridurile țintite, restaurându-se volumul. Pe scurt, toxina botulinică este o măsură corectivă, dar și preventivă a ridurilor și liniilor nedorite de la nivelul feței, iar fillerele se folosesc acolo unde este necesară refacerea volumui pierdut.

Cum funcționează toxina botulinică în hiperhidroză?

Toxina botulinică este un relaxant muscular injectabil, ce blochează semnalele chimice de la nervii care stimulează glandele sudoripare. Tratamentul va funcționa local, numai pe zonele corpului care au fost injectate.

Ce implică pregătirea înainte de procedura de injectare a toxinei botulinică împotriva hiperhidrozei?

Vă rugăm să purtați un top fără mâneci la programarea dumneavoastră pentru tratament (în cazul axilelor). Dacă este posibil, vă rugăm să îndepărtați părul axilar înainte de programare, deoarece acest lucru va facilita intervenția medicului care va face injecțiile.

Cât durează efectul procedurii de injectare a toxinei botulinice împotriva hiperhidrozei?

Fiecare zonă afectată a corpului dumneavoastră va avea nevoie de mai multe injecții în timpul procedurii și poate dura 7-10 zile pentru ca rezultatele să se instaleze complet.Pentru a păstra efectul, probabil că veți avea nevoie de tratamente repetate la fiecare șase luni.

Sunt dureroase injecțiile cu toxină botulinică împotriva hiperhidrozei?

Majoritatea pacienților nu simte durere în timpul procedurii. Totuși, pentru confortul dumneavoastră, se poate aplica înainte de procedură o cremă anestezică cu lidocaină sau gheață pentru a limita durerea.  Injectarea palmară sau plantară poate fi mai dureroasă decât cea de la nivelul axilelor.

Ce reacții adverse poate avea injectarea cu toxină botulinică?

Un posibil efect secundar este slăbiciunea musculară pe termen scurt în zona tratată. Alte reacții mai puțin semnificative pot fi mici echimoze la locul de injectare, iritație, dar acestea având remisie rapidă.

Ce măsuri trebuie respectate după procedură?

Medicii recomandă adesea să evitați deodorantul sau produsele cu parfum sub brațe timp de 12 – 24 de ore, pentru a evita iritația. Evitarea exercițiilor intense și a băilor fierbinți timp de 1-2 zile poate ajuta, de asemenea. Foarte important este evitarea administrării medicamentelor antiinflamatoare și antibiotice în primele 7 zile după injectare.

Cui nu i se adresează tratamentul cu toxină botulinică?

În cazul unei infecții active la nivelul pielii, medicul vă va sfătui să amânați procedura. De asemenea, aceasta nu este indicată pacienților cu o sensibilitate cunoscută la substanța folosită, cât și celor ce prezintă anumite afecțiuni neuromusculare, precum scleroză laterală amiotrofică, miastenie gravis sau sindrom Lamber-Eaton.

Cine este candidatul potrivit pentru corectarea ridurilor cu toxină botulinică?

Procedura se adresează, în general, persoanelor între 25 și 65 de ani. Peste această vârstă, ridurile devin statice și, în marea majoritate a cazurilor, nu vor fi influențate de către tratament. Este nevoie de o consultație în cazul fiecărui pacient înaintea efectuării procedurii, pentru a stabili dacă aceasta i se potrivește.

Voi continua să arăt natural după tratament?

Deși rezultatele la nivelul ridurilor vor fi vizibile, tratamentul cu toxină botulinică nu va schimba radical expresivitatea feței. Musculatura va fi mai relaxată pentru a minimiza aspectul ridurilor nedorite, însă expresivitatea se va păstra.