Treci la conținutul principal
căutare

Examinarea tricoscopică

Diagnosticul corect al afecțiunilor de la nivelul scalpului și părului

Diagnosticul corect este vital pentru stabilirea tratamentului corect al problemelor ce vizează zona scalpului. Tricholab Fotofinder oferă siguranță în diagnosticare, pentru tratamente de succes.

Cui ne adresăm?

Examinarea tricoscopică („trikhos” = fir de păr, „skopein” = a vedea) se indică pacienților care se confruntă cu căderea accentuată a părului, rărirea sau chiar dispariția firelor de păr dintr-o anumită regiune a scalpului, pentru diagnosticul alopeciilor cicatriceale sau non-cicatriceale etc.

De ce să alegeți experții SKINMED®?

În SKINMED®, folosim tehnologia Tricholab Fotofinder, o metodă noninvazivă de înaltă precizie. Aceasta oferă coordonate importante pentru medic: numărul de foliculi piloși, unități foliculare, gradul de vascularizație etc. TrichoLab Fotofinder folosește o cameră digitală ultraperformantă și un dermatoscop digital, iar imaginile prelevate sunt transmise în Laboratorul de Tricologie Fotofinder din Germania unde sunt examinate de către o echipă specializată, pentru o a doua opinie și obținerea unui diagnostic sigur.

Utilizarea Tricholab Fotofinder este cu atât mai valoroasă cu cât este realizată de către o echipă de medici specialiști, cu experiență în rezolvarea cu succes a problemelor scalpului. Experții SKINMED® realizează examinarea tricoscopică și, utilizând Raportul final de diagnostic elaborat împreună cu echipa germană, stabilesc tratamentul necesar.

Beneficiile tratamentelor în SKINMED®

Echipă de profesioniști, coordonată de Dr. Amalia Anghel
Medici cu pregătire în cele mai recente tratamente și tehnologii
Experți cu specializări naționale și internaționale
Tehnologii de ultimă generație
Tratamente și proceduri moderne și eficiente

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

În ce constă examinarea tricoscopică TrichoLab?

Analiza TrichoLab presupune realizarea unor fotografii macro și micro ale zonelor cheie ale scalpului folosind un factor de mărire de 20x pentru imaginile macro și de 70x pentru imaginile micro. Procedura este neeinvazivă, nedureroasă și fără efecte adverse pentru pacient.

Durata procedurii este în jur de 10-15 minute.

Imaginile captate sunt transmise către Laboratorul de Tricologie Fotofinder, unde se realizează o analiză cantitativă asupra numărului de foliculi piloși, a firelor de păr intrafoliculare și a caracteristicilor tegumentului.

Care este utilitatea examinării tricoscopice în SKINMED®?

Tricoscopia este o metodă de diagnostic cu precizie înaltă, fiind o unealtă extrem de utilă mai ales în cazurile în care apar dificultăți de diagnostic sau la pacienții ce prezintă afecțiuni multiple și sincrone ale scalpului sau ale folicului pilos al scalpului.

Analiza tricoscopică de detaliu este o investigație obligatorie înaintea tratamentului de transplant, utilă pentru obiectivarea și analiza de detaliu a zonei supuse transplantului, dar și analiza zonei donoare, cu numărătoarea foliculilor piloși potențial transplantați.

Medicii EXPERȚI în tricoscopie

În SKINMED®, găsiți medici specialiști cu o vastă experiență, ce operează cu cele mai noi rezultate ale cercetării medicale privitoare la prevenție și tratament, utilizând aparatură medicală și produse de ultimă generație. Vă așteptăm să faceți cunoștință cu medicii noștri pentru un tratament personalizat necesităților dumneavoastră!

Experiența și tehnologia SKINMED®,
pentru cele mai bune rezultate!

Avantaje SKINMED®

Experiență

  • Peste 19000 de pacienți tratați în clinică 
  • Peste 300 pacienți noi în fiecare lună 
  • Peste 20000 tratamente anual 

Acreditări

  • Centru de Expertiză în Diagnosticul și Tratamentul Cancerelor de Piele acreditat FOTOFINDER
  • Centru de expertiză în tratamente laser acreditat ALMA LASER
  • Centru de expertiză în Estetica și Injectologia Medicală acreditat ALLERGAN

Siguranță

  • Doar tehnologii de top acreditate mondial

Alte tratamente care v-ar putea interesa

Alopecie bărbați

Alopecie femei

Afecțiunile scalpului

Implant de păr

Consultație dermatologică de specialitate

Întrebări frecvente

Cine realizează evaluarea și interpretarea analizei scalpului?

Personalul medical SKINMED®, sub coordonarea medicului specialist, preia imaginile fotografice si dermatoscopice specifice conform recomandărilor tehnice, respectând zonele anatomice și indicațiile. Fiecare pacient are un cont personal în baza de date a SKINMED®. Imaginile sunt încărcate și trimise pentru second opinion și analiză cantitativă detaliată în Laboratorul Fotofinder din Germania. Ulterior, se va elibera un Raport final de diagnostic, ce va fi interpretat de către medicul specialist dermatolog în contextul clinic al pacientului. Medicul va integra analiza scalpului anamnezei, examenului clinic, contextului medical/biologic al pacientului pentru un diagnostic exact și un tratament personalizat.

Necesită o pregătire prealabilă? Când se poate efectua?

Această investigație nu necesită o pregătire specială a pacientului. Este recomandat ca pacientul să fie proaspăt spălat pe păr și să nu fi aplicat produse de coafat la nivelul acestuia (pentru a nu prezenta reziduuri), astfel încât să permită o vizualizare cât mai corectă a scalpului și a firelor de păr. Examinarea tricoscopică se efectuează la prima prezentare a pacientului în clinică, înainte de inițierea tratamentului specific. Ulterior, la terminarea tratamentului, sau chiar și pe parcursul acestuia, se pot realiza tricoscopii de follow-up pentru a cuantifica evoluția acestuia sub tratament.

Orice pacient care se confruntă cu probleme de cădere a părului sau afecțiuni ale scalpului trebuie să fie investigat tricoscopic.

Ce informații furnizează Raportul Tricholab?

Tricoscopia reprezintă o analiză extinsă ce cuantifică mai mulți parametri: numărul de fire de păr în stadiul de creștere, numărul de fire de păr în stadiu terminal, grosimea medie a firelor de păr, rata între firele de păr în stadiul anagen și cele aflate în stadiul telogen. Putem evidenția, totodată, modificări ale vaselor de sânge de la nivelul scalpului, ale unor tipare de pigmentare a scalpului și a pielii interfoliculare, precum și prezența scuamelor. Este un instrument extrem de valoros de diagnostic al alopeciilor (căderea părului) și afecțiunilor de scalp.

Este de importanță pentru monitorizarea tratamentelor de scalp?

Examinarea tricoscopică efectuată inițial se va repeta la sfârșitul protocolului de tratament pentru a cuantifica rata de răspuns și a stabili conduita ulterioară.

Când este recomandată analiza scalpului?

Examinarea tricoscopică Tricholab este indicată pacienților care se confruntă cu căderea accentuată a părului, asociată sau nu cu rărirea sau chiar dispariția firelor de păr dintr-o anumită regiune a scalpului, pentru diagnosticul alopeciilor cicatriceale sau non-cicatriceale (alopecie androgenetică, alopecie lupică, efluviu telogen, tinea capitis, lichen plan pilar, tricholitomania etc.). De asemenea, dacă vă confruntați cu o problemă a scalpului, examinarea dermatoscopică tricoscopică este un instrument extrem de important de diagnostic.

Cum se efectuează tricoscopia?

Scalpul se va examina dermatoscopic atunci când prezintă afecțiuni/leziuni, pentru un diagnostic de siguranță. Se vor realiza trei imagini macro, ce vizualizează regiunile anterioară (frontală), laterală (temporală) și occipitală (posterioară) ale scalpului. Ulterior, se va realiza câte o cărare pentru fiecare regiune și se va face o poză inițială cu o magnificare mai redusă (X20) la jumătatea cărării și apoi patru poze cu o magnificare mărită (X70), pentru o analiză și mai amănunțită. Imaginile vor fi supuse analizei amănunțite, ce se va finaliza prin eliberarea Raportului extins cantitativ și a diagnosticului.

Raportul Tricholab furnizează și detalii de diagnostic?

Raportul Tricholab este în principal cantitativ, cu aprecierea numerică a parametrilor analizați, de ex. numărul de fire de păr în stadiul de creștere, numărul de fire de păr în stadiul terminal, grosimea medie a firelor de păr, rata între firele de păr în stadiul anagen și cele aflate în stadiul telogen. În încheiere, este emisă o sugestie de diagnostic pe care medicul specialist dermatolog o coroborează cu istoricul medical, investigațiile biologice și dermatoscopice pentru un diagnostic de siguranță și un tratament țintit.