Treci la conținutul principal
căutare

Indiferent de anotimp, chiar dacă aţi stat sau nu recent la soare, controlul dermatologic al aluniţelor este necesar o dată pe an. Este bine să urmăriţi starea aluniţelor și dacă nu aveți niciun motiv de îngrijorare, dar cu atât mai mult cu cât ați observat modificarea formei vreuneia, v-a apărut vreuna nouă sau aveți vreuna dureroasă. Un simplu control dermatologic vă poate linişti, pentru că aluniţele au un potenţial malign deosebit de periculos.

De ce ne apar aluniţe noi pe piele?

Cauzele pot fi multiple, dar cele mai frecvente sunt:

  • înaintarea în vârstă
  • pielea deschisă la culoare, persoanele cu păr roşcat
  • istoric familial de aluniţe atipice
  • efecte secundare ale diverselor medicamente
  • mutaţii genetice
  • expuneri la soare, arsuri solare, bronzare excesivă

Cauzele apariţiei aluniţelor la maturitate nu sunt pe deplin clarificate. Noile aluniţe pot fi sau nu maligne. Arsurile solare din perioada copilăriei şi a adolescenţei pot avea urmări nefaste de-a lungul vieţii, deoarece pot favoriza apariţia cancerelor de piele, inclusiv a teribilului melanom.

Ce alunițe trebuie să ne îngrijoreze?

Care sunt caracteristicile alunițelor problematice și când trebuie să ne prezentăm de urgență la cabinetul medicului dermatolog? De fiecare dată când:

  • aluniţele sunt asimetrice;
  • au marginile neregulate;
  • depăşesc 5 mm în diametru;
  • schimbările de mai sus au apărut de-a lungul timpului;
  • constatăm ulceraţii şi roşeaţă a aluniţelor.

Aluniţele suspecte nu apar, de obicei, în zonele de pe corp ferite de soare. Cele mai comune părţi în care apare melanomul, sunt, de exemplu, la femei, picioarele şi braţele.

Pacienții cu foarte multe alunițe (peste 100) și cu factori de risc, trebuie evaluați anual de către medicul specialist.

Pentru o examinare cât mai obiectivă și eficientă este necesară înregistrarea digitală dermatoscopică a acestora, pentru a avea date legate de modificările tuturor semnelor de pe piele. Medicul dermatolog stabileşte, în urma consultului, necesitatea exciziei chirurgicale și tratamentul unei aluniţe.

Reguli pentru menţinerea sănătaţii pielii

Fie că sunt din naştere sau căpătate de-a lungul vieţii, alunițele trebuie ferite de factorii nocivi.

Evitaţi expunerea la soare vara, în special în intervalele 10.00-18.00.

Arsurile solare din perioada copilăriei mai ales, dar și cele din perioada de adult, sau traumatizarea repetată a nevilor devin factori de risc. Expunerea la soare se face în orice moment, în orice anotimp, nu doar când mergem la plajă.

Cel mai frecvent, cancerul de piele apare în piele sănătoasă, fără prezența obligatorie a aluniţelor.

Prin urmare, ideal este să folosiți creme cu factor de protecție maximal în orice anotimp, indiferent de vremea de afară. O altă condiție pentru a avea grijă de sănătatea pielii rămâne controlul dermatologic al aluniţelor. Scanarea periodică a pielii vă poate salva viața!

Evaluarea dermatoscopică a calității pielii

Cel mai important instrument al dermatologului este dermatoscopul, un microscop cu lumină reflectată, care îi permite medicului cu experiență să evalueze cu precizie modificările pielii, în special semnele de  la naștere/nevi, dar și cancerul de piele și negii non-melanomici, de exemplu. Examinarea nevilor, a structurilor individuale, cum ar fi modelele vasculare și distribuția pigmentului, pot oferi informațîi despre natura benignă sau malignă a aluniței.

Pe lângă Fotofinder, dermatoscopul de ultimă generație folosit în clinică, oferim documentație digitală a constatărilor dermatoscopice ale nevilor dvs. ca parte a screening-ului nostru pentru cancerul de piele. Aceasta înseamnă că sunt realizate fotografii de ansamblu și toate semnele pigmentare sunt documentate pentru a fi ținute sub observație. Aceste înregistrări ne permit să detectăm modificări ale nevilor în timp sau chiar să observăm reapariția semnelor de naștere. Această procedură s-a dovedit a fi foarte eficientă în contextul examinărilor regulate ale întregului corp.

De aceea vă invităm să faceți o programare pentru dermatoscopie digitală cu screening pentru cancerul de piele, cel puțin o dată pe an!

Nu uitați că prevenția e cea mai bună „armă” de protecție a sănătății, iar depistarea precoce a cancerelor de piele poate opri maladia și vă poate salva viața!